Parlem-ne: Arab Spring i EgipteUNANIMUN i el seu equip de la Comissió d’Activitats van decidir en un reunió que va tenir lloc al inici del segon semestre al preparació de Parlem-ne sobre la revolució que està tenint lloc al món àrab, fent una especial atenció al denominat cor o centre de la cultura àrab: Egipte.


La idea de portar a terme aquesta activitat sorgeix de la Comissió a finals del mes d’octubre del  2011 donat la proximitat de les legislatives a Egipte. No obstant no es va portar a terme, fins que a principis de gener arribà la proposta de rescatar la idea. En aquell moment, la sòcia Andolz va fer arribar la seva proposta de centrar el Parlem-ne en el tema de la revolució egípcia. En aquell missatge, havia inclòs la proposta de obrir comunicacions via Skype amb una activista de la plaça de Tahrir.


Egipte, per molta gent es sinònim de civilització marcant en la història de la humanitat. Allà va ser on es va inventar la cervesa, en aquella regió del món els Egipcis van construir una cultura científica, política i cultural que encara avui  ens és un misteri.  Sense Egipte, al cultura europea i pel seu derivat la cultura occidental no seria el mateix. Ells van ser qui van ensenyar als grans filòsofs i matemàtics grecs que tan admirem com són els casos de Pitagoras o Tales. Ells van ser els pares o els que van ser gestors i amos fins que Champollion va arribar sota les ordres de Napoleon de la pedra Rosseta. Aquesta pedra ha sigut clau, i d’interès mundial per poder desxifrar els escrits en jeroglífics. Uns escrits i una cultura mare i pare del llibre dels morts font d’inspiració de les religions jueva i cristiana, pare i mare de la llegenda dels tres reis mags i Jesús.

Sense els egipcis, i sobre tot sense els coptes descendents directes del antics egipcis el món que coneixement seria totalment estranger.  Per tots aquest motius i una quantitat d’arguments que podrien arribar a ser infinits, hem decidit dedicar una sessió especial a no només parlar de les revolucions al món àrab, sinó de centra el nostre prisma, el nostre focus, les nostres ulleres d’anàlisi, de reflexió i de comprensió en el cas d’Egipte.


Per aquesta activitat que completarà el trio d’aquest curs (Cine-fòrum amb el professor Juan Pablo Soriano, i Conferència amb José Ignacio Torreblanca), comptarem amb la presència de dos grans personalitats del àmbit internacional i del àmbit internacional català, espanyol i europeu. El professor i investigador Eduard Soler expert en l’àmbit de la mediterrània i el membre d’UNANIMUN i coordinador de polítiques EuroMED del IeMED Pol Morillas.


Esperem que aquesta activitat que per primer cop es basa en els formats 2.0 i en un difusió bilingüe arribi a atreure no només l’interès dels assistents sinó les ganes i el voler saber més de una cultura que va marcar una història i que pot tornar-la a marcar. L’activitat tindrà lloc el dia 8 de maig  a les 13 hores  a l’Aula 2 de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia de la UAB.


L’estructura d’aquesta estarà formada per tres parts, amb possibilitat de una quarta. En primer lloc, els assistents rebran un dossier informatiu del tema on es fa una introducció a Egipte i al revolució alhora que s’ofereixen una sèrie d’articles acadèmics. Aquesta apartat el trobareu tot seguit:En segon lloc, els ponents a través del seu article publicat a finals d’abril (The EU and the Arab Spring, One Year After: A View from the North) faran una introducció al tema general de la primavera àrab. Tot seguit ens submergiran en el món egipci de la revolució fins a arribar a les eleccions presidencials del maig del 2012.

En tercer lloc, obrirem un espai de debat que busqui fomentar l’aprenentatge, l’esperit crític i la reflexió. Volem que els assistents i els ponents intercanviïn opinions, idees, reflexions…


En quart lloc, si finalment és possible contactarem amb una persona que va ser activista a la plaça de Tahrir per a que de primera mà ens doni el seu punt de vista de la situació.Per acabar, vull agrair personalment la confiança rebuda per la junta del 2010-2011 amb el Gerard Domínguez al capdavant, i la confiança ratificada per la junta del 2011-2012 amb la Carla Calvo al capdavant. Ha sigut un repte, un honor i un plaer assumir la responsabilitat de dirigir i coordinar activitats. Es cert que és una pota recent d’UNANIMUN, i encara dèbil. Però aquesta pota ha rebut per part meva el màxim del meu “savoir-faire”, el màxim que li podia donar. Espero que el meu pas efímer per la comissió hagi pogut tenir l’impuls necessari per a poder arribar al nivell de la pota MUNs.


He acabat enamorat del treball fornit, he acabat enamorat d’UNANIMUN. Un treball que el que implica es ganes, esforç, i sobre tot dedicació. UNANIMUN no és cosa de un, UNANIMUN és cosa de tots. Abans de donar la meva etapa terminada, terminada perquè l’any vinent marxo d’Erasmus i la meva idea és no tornar a Barcelona, vull agrair de nou la confiança rebuda per tots i totes les que m’heu donat la vostra confiança i m’heu ajudat. Anims al proper responsable de la Comissió, no et preocupis pel treball que has de fer, perquè acabaràs enganxar i enamorat..


Diego Badell-Sánchez (Cap de la Comissió d’Activitats)

2 Respostes per “Parlem-ne: Arab Spring i Egipte”

 1. Alaina Dings -

  Hello i browse your internet site usually and imagined i’d personally say the many best for 2010!

  Respon
 2. site web -

  I just want to mention I am newbie to blogs and certainly loved your website. Very likely I’m likely to bookmark your blog . You certainly come with really good articles. Thanks a bunch for sharing with us your website page.

  Respon

Deixa un comentari

 • (will not be published)

XHTML: Pots utilitzar aquestes etiquetes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>